Tunnetusti juristitkin ovat ihmisiä. Tosin stereotypioiden mukaan ei niin kovin mukavia. Vaikka omassa maailmassani hymyillään paljon ja suunnitellaan tulevaisuutta, olen ajautunut miettimään, onko inhottavuus jopa hyve juristille. Paljastan oman vastaukseni heti. Kyllä, toisinaan juristi hoitaa tehtävänsä parhaiten olemalla hiukan inhottava. Mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

Toimeksiannon tavoite

Lakimiehen ammatti on tyypillinen palveluammatti, jossa vain asiakasta auttamalla voi pärjätä. Siksi on tärkeä ymmärtää mitä juristilta haetaan. Erilaiset ihmiset sopivat erilaisiin rooleihin. Kun suunnittelet liiketoimintaa, haluat tehdä kauppaa tai luoda yhteistyösuhteita, silloin tarvitset avustajan, joka osaa käyttäytyä, ymmärtää vastapuolta ja on sovitteleva.

Jos taas olet itse mukava ja yhteistyöhaluinen, mutta sopimuskumppanisi potkii sinua päähän, silloin pitää olla toinen ääni kellossa. Tarvitset juristin joka puristaa sopimuskumppanista irti ratkaisun, joka on yrityksellesi edullinen. Ristiriitatilanteissa voidaan tarvita jopa hyökkäävää, mutta useimmiten ainakin vakuuttavasti vaativaa henkilöä. Siihen ei ole kaikista juristeista. Juristin rooliin kuuluu toisinaan tällaista inhottavuutta, riippumatta siitä miten töiden ulkopuolella käyttäytyy.

Pieni varaus

Juristin tehtävään sisältyy yleensä vaatimus painottaa realismia. Toisinaan tämä kääntyy inhorealismiksi, mikä kaikki voi mennä pieleen ja miten epäluotettavia kaikki ihmiset ja yritykset ovat. Siinä on varma liiketoiminnan tappaja. Silloin on vaarassa, että hyvätkin asiat jäävät tekemättä. Valitse siis avustajasi tilanteen mukaan. Osa meistä taipuu erilaisiin rooleihin, mutta parhaimmillaan yrityksellä on käytössä useita lakimiehiä erilaisissa tilanteissa käytettäväksi.

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.