Vietän varsin kirjavaa työelämää. Maisemat, tilanteet ja roolit vaihtuvat. Viime viikon aikana kävin esimerkiksi vetämässä yhden yhtiökokouksen, konsultoin yritysrakenteesta, tein erilaisia lippulappuja ja pyörittelin paljonko tase kestäisi alaskirjauksia. Pysähdyinkin tänään miettimään, missä asiassa olen viimeisen viikon aikana tuottanut suurimman lisäarvon asiakkaalleni lakimiehen roolissa. Vastaus löytyi asiasta, jota on vaikea mitata euroissa.

Näetkö vaihtoehdot?

Tapasin pitkäaikaisen asiakkaani Helsingissä. Lähiaikoina asiakas on sekä myynyt että ostanut yritystoimintaa. Tunsin toki tilanteen, koska olen ollut joka kaupassa mukana. Samalla kun juttelimme mukavia, kävimme läpi vaihtoehdot, miten kauppojen jälkeen voidaan toimia yritysrakenteen suhteen. Se onkin ”erikoisalaani”, käydä nopeasti läpi eri näkökulmia ja tiivistää niistä selkeät toimintavaihtoehdot. Tässä tapauksessa suositukseni oli, että otetaan aikaa seuraavien liiketoiminnallisten askelten miettimiseen. Mitään mahdollisuuksia ei menetetä, vaikka puoleen vuoteen ei tehdä mitään.

Varmuutta tai mielenrauhaa

Palaverin lopulla asiakas totesi, että ”tämä oli hyvä”. Hänen ei tarvitse nyt miettiä näitä. Hän sai mielenrauhan ja lähti lomalle. Siinä oli viikon suurin arvontuotantoni. Mielenrauha.

Tämä tarina on oikeastaan aika tyypillinen. Läheskään aina lakimiehen toimeksiannossa ei synny mitään uutta jota asiakas ei olisi jo jollain tasolla tiennyt tai saattanut valita ilman neuvoa. Sen sijaan asiakas ostaa varmuutta, itselleen mielenrauhaa. Kun lakimies on katsonut asiaa, tuonut pöytään vaihtoehtoja tai plussia ja miinuksia, tehdyn valinnan kanssa on helpompi elää. Ja miksei olisi, perustuuhan hyvä olo tietoon siitä, että tavoitteet saavutetaan nyt varmemmin.

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.