Muutama päivä sitten Hynyn picnicillä keskustelimme yritysmuodoista. Minulla on niin selkeä mielipide oikeasta yhtiömuodosta liiketoiminnalle, että se on helppo jakaa näinkin. Olen kymmenvuotisen urani aikana pitänyt lukemattomia esityksiä vertaillen eri yritysmuotojen verotusta ja muita ominaisuuksia. Silti lopputulema on aina sama: osakeyhtiö. Miksikö?
Ensinnäkin erotan ammatinharjoittamisen liiketoiminnasta. Ammatinharjoittamisesta on kysymys silloin kun yksittäinen hieroja, graafinen suunnittelija tai koodari tekee omaa ammattityötään, asiakas maksaa siitä palkkion ja tilitettyään valtiolle, vuokranantajalle ja muille ystäville kunkin osuuden, ammatinharjoittaja pitää loput rahat palkkanaan. Ammatinharjoittamista voi tehdä toiminimessä, henkilöyhtiössä tai osakeyhtiössä. Mietittäköön se valinta vaikka verotuksen mukaan.
Liiketoimintaa on toiminta, jossa yrittäjä pyrkii kasvattamaan toimintaa, palkkaa muita tekemään työtä puolestaan, ottaa enemmän riskiä. Silloin pitäydytään osakeyhtiöissä, koska
- yritystoiminnan konkurssissa osakeyhtiö rajaa tehokkaasti yrittäjän vastuita. Omistaja/yrittäjä on ehkä antanut pankkivelan vakuudeksi osakehuoneiston – sen hän menettää – tai henkilökohtaisen takauksen kassalimiitille – sen verran yrittäjälle tulee maksettavaa. Näppituntumaksi jokainen voi katsoa yrityksensä lyhytaikaisia velkoja (ostot, Tyel, alv, maksamattomat vuokrat…). Henkilöyhtiön/toiminimen valinnut yrittäjä maksaa ne kaikki konkurssia seuraavan viidentoista vuoden aikana korkoineen, osakeyhtiöyrittäjä ei.
- osakeyhtiön verotus on selkeää, melko ennakoitavaa ja tasaista. Kommandiittiyhtiöiden ja toiminimien kanssa taistellaan ensin progressiivisen verotuksen ja sitten sukupolvenvaihdos-, yrityskauppa- ja lopettamistilanteissa moninaisten sudenkuoppien kanssa.
Eli riittäisikö nämä perusteiksi. Vastuiden kannalta osakeyhtiö on parempi, kun menee huonosti. Ja, jos meneekin hyvin eikä ole vastuumurheita, osakeyhtiö on verotuksellisesti edullisempi. Eikä se hallinto niin vaikeaa ole. Hyvä tilitoimisto vie pitkälle ja eurojen kasvaessa lakipalvelutkin muuttuvat panos/tuottosuhteeltaan järkeviksi.