Näin joulun alla on hyvä puhua lahjoista. Sellaisistakin, joita firmat antavat. Toimitusjohtajan ja joulupukin antamat lahjat voivat olla pakettiin laitettuina samanlaisia, mutta antamisen motiivit ovat hyvin erilaiset. Joulupukki antaa hyvää hyvyyttään, mutta lainkuuliaisella toimitusjohtajalla on niin sanotusti ketunhäntä kainalossa.

Osakeyhtiölaissa on määritetty suhteellisen tarkasti, miten firman varoja saa käyttää. Tiivistettynä asian voi kuvata näin:

  • toimitusjohtaja saa käyttää firman rahoja liiketoiminnan edistämiseen,
  • hallitus saa käyttää firman rahoja liiketoiminnan edistämiseen ja lisäksi päättää firman kannalta vähämerkityksellisistä lahjoituksista yleishyödyllisiin tarkoituksiin, ja
  • osakkeenomistajat saavat päättää vapaan oman pääoman ja yhtiön maksukyvyn puitteissa varojen jaosta osakkeenomistajille ja kohtuullisista lahjoituksista yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Kaikki muu kuin näiden määrittelyjen piiriin kuuluva rahan, palvelusten tai tavaroiden siirto firmasta ulos on laitonta varojenjakoa. Laittoman varojenjaon seurauksena taas ovat palautusvelvollisuus ja johdon henkilökohtainen korvausvastuu. Ei ollenkaan hauskaa ja tip-tap.

Toimitusjohtaja voi tietenkin päättää osoittaa ”joulukorttirahat WWF:lle” (markkinointia) tai ostaa joulumakkarat koko henkilökunnalle (työhyvinvointia), mutta ihan armeliaisuuttaan ei lahjapakettia saisi koskaan kääriä. Vastaus kysymykseen, voinko antaa tämän lahjan, on sama kuin kysymykseen, edistääkö tämän lahjan antaminen liiketoimintaamme? Antakaamme siis toisillemme lisää liiketoimintaa!

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at ) riskitor.fi / 050 3484824.