Sukupolvenvaihdos on monimutkainen juttu. Useimmissa, joihin olen päässyt sekaantumaan, on neuvoa kysytty tapaan jolla vaihdoksen voisi hoitaa verotuksellisesti edullisimmin. Lähes yhtä monissa tapauksissa sukupolvenvaihdoksen todelliset kipupisteet ovat olleet muualla. Johtajuus ja sen muutokset (miten uusi yrittäjä ottaa paikan johtajana?), perheen sisäinen yhdenvertainen kohtelu (yhdelle lapselle ei voikaan lahjoittaa koko omaisuutta!) tai liiketoiminnan menestykseen (onko suunniteltu jatkaja oikeasti oikea johtaja liiketoiminnalle?) liittyvät kysymykset ovat käytännössä paljon hankalampia. Tässä patenttivastaus niihin tilanteisiin, joissa voidaan 100 %:sti keskittyä verotukseen.

Sukupolvenvaihdos liiketoimintayhtiössä on huomioitu useissa verosäännöissä. Siihen liittyviä verohuojennuksia löytyy sekä lahja- ja perintöverotuksesta että tuloverotuksesta. Kaikissa tapauksissa yli 10 %:n omistuksen pitää siirtyä henkilölle, joka astuu yrityksen johtotehtäviin. Muuten löytyy pieniä eroavaisuuksia sääntöjen hyödynnettävyydessä.

Merkittävin sääntö lahjaverotuksessa on, että lahjoituksen verotettava arvo lasketaan yhtiön kirjanpitoarvoista ja vielä 60 %:n alennuksella. Lahjaveroa maksetaan tietenkin vain lahjan osuudesta, eli pienikin kauppahinta vähentää lahjan osuutta. Kaupan osuuden noustessa yli puoleen omaisuuden käyvästä arvosta (joka on eri asia kuin kirjanpitoarvo), lahjaveroa ei tarvitse maksaa lainkaan. Tuloverotuksessa puolestaan, myytäessä omille lapsille, myyjän ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa lainkaan.

Näistä tulo- ja lahjaverotusten säännöistä tulee yhdistelmänä se verotuksellisesti kaikkein edullisin sukupolvenvaihdos:

  • jatkajana on entisen yrittäjän oma lapsi ja
  • yrityksen omistus myydään kaupalla, jossa kauppahinta on 51 %:ia yrityksen käyvästä arvosta.

Tässä vaihtoehdossa myyjä ei maksa mitään veroa eikä ostaja maksa lahjaveroa alennuksesta. Ainoa kaupasta seuraava vero on 1,6 %:n varainsiirtovero, joka lasketaan käytetystä kauppahinnasta. Siitä voi vapaasti ottaa – olkaa hyvät, jos tämä ratkaisu sopii perhetilanteen, rahoituksen ja muiden näkökulmien puolesta: takuuvarmasti verotuksellisesti edullisin sukupolvenvaihdos! (Niille, jotka joutuvat ottamaan huomioon elämän muitakin realiteetteja, suosittelen luonnollisesti asiantuntijan apua.)

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at ) riskitor.fi / 050 3484824.