Voiko yrityksen strategia saada vaikutteita juridiikasta tai jopa määräytyä lainsäädännön perusteella? No, ehdottomasti voi! Juridiikassa on pohjimmiltaan kysymys yhteiskunnan pelisäännöistä. Miten on soveliasta toimia ja mihin asioihin on voitava luottaa. Erilaisia mikro-, makro- ja siltäväliltä -tason vaikutuksia on kaikkeen yritystoimintaan. Osassa yrityksistä strategia ja juridiikka kulkevat jopa käsikädessä.

Lainsäädäntö on toki vain yksi yrityksen strategiaan vaikuttava asia. Ja, samalla tavalla kuin muutkin asiat, se voi tuoda mahdollisuuksia ja uhkia, jopa esteitä. Avataanpa tilanteita esimerkkien voimalla.

  • Asiakastarpeen luova lainsäädäntö. Muistatteko mökkien jätevesiratkaisut? Kun säädettiin laki joka torppaan vaadittavasta jätevedenpuhdistamosta, johan alkoi kauppa käymään. Pakko on paras konsultti. Vastaavasti rakennusalan harmaata kauppaa on pyritty suitsimaan erilaisilla seuranta- ja raportointisäännöillä. Siitä on seurannut laite- ja softamyyjille kissanpäivät.
  • Estävä lainsäädäntö. Viime aikoina on ollut paljon julkisuudessa kina taksiliikenteen luvanvaraisuudesta. Überin toiminnan se tekee laittomaksi Suomessa. Saksassa lakimiesten ja tilitoimiston verokonsulttien pitää allekirjoittaa jokainen myyntilaskunsa. Myy siinä sitten sähköistä myyntilaskutusta
  • Liiketoimintamahdollisuuksia avaava lainsäädäntö. Postilain muuttaminen on avannut postin jakamista muille toimijoille kuin Postille. Nyt voisi mainostenjakoa harjoittava firma tuoda samalla postin, ja miksei lähikaupan ruokatoimituksen.
  • Toteutukseen vaikuttava lainsäädäntö. Hirvaskankaan Esso on legendaarinen huoltamo Jyväskylän pohjoispuolella. Naapuriin on noussut yksi Suomen suurimmista ABC-asemista. Paikka sattuu olemaan juuri sopivasti Oulun ja Helsingin välillä kulkevan raskaan liikenteen kuljettajien taukosääntöjen mukaisessa pysähtymispaikassa.

Rohkenisin näiden esimerkkien valossa väittää, että lainsäädäntö kuuluu joka yrityksen strategian taustoittaviin tietoihin. Osa voi muuttuvista säädöksistä löytää oman sinisen merensä tai ainakin menestyksekästä liiketoimintaa.

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.