Lakipalvelut ovat kalliita. Jos moisen väitteen esittää, tuskin saa vastaansa monta erimielistä. Mutta, onko väite totta? Tai onko sillä edes väliä? Lopulta hinnoissa, halvoissa ja kalliissa on kyse mielikuvista ja arvosta. Mielikuvaosastoa on se, että vielä vuosi sitten pidin aivan normaalina maksaa 35 euroa Turku-Helsinki -junalipusta. Nyt, Onnibussin myötä yli 10 euron liput tuntuvat kalliilta.

Samalla tavalla lakimiesten tuntihinnat tuntuvat kalliilta. Eri asia on, kuinka monta tuntia lakimies voi työpäivästään laskuttaa. Se tasoittaa mukavasti eroa muihin ammattiryhmiin. Silläkään ei pitäisi olla väliä, eikö tärkeintä ole arvo joka asiakkaalle tuotetaan? Onnibussi tuottaa arvoa minulle matkustajana siirtämällä minut Turusta Helsinkiin. Ja, paljonko tuo arvo on euroissa. Aika paha mennä sanomaan.

Koska ennakoiva liikejuridiikka on luonteeltaan riskienhallintaa, pyritään etukäteen valitsemaan pitkässä juoksussa paras toimintamalli, voi sen arvoa (kai) linkittää liiketoiminnassa liikkuvan rahan määrään. Yritin yritykseni alkukuukausina jollekin asiakkaalle tarjota, että vuosihinta on tietty prosentti liikevaihdosta. Ei tullut kauppoja – kuten arvasit. Sittemmin olen suosinut kiinteitä kuukausi tai projektihintoja. ”Oikean hinnan” laskemisen vaikeustaso riippuu miten selkeästi tuotteistaa palvelunsa, ei siis mitenkään mahdotonta.

Projektihinnan laskemismielessä tuntihinnat ovat siis älyllistä laiskuutta. Hintamielikuvakin saattaa olla parempi, koska silloin lakimiehen projektia verrataan jonkin muun alan ammattilaisen projektiin. Yllättävän moni asiakas toimii kaikesta huolimatta mielellään tuntihintalaskutuksella – silloin ”maksaa vain siitä mitä saa”. Ajankäytöllä ei tosin ole juurikaan yhteyttä lakimiehen tuottamaan ”arvoon”. Useimmiten tuntihinnoittelu onkin vain se perinteinen, helppo tapa hoitaa tarpeelliseen palveluun kuuluva pakollinen paha vastikkeen maksamisesta ja kun laskutus pysyy kohtuudessa, asiakas on tyytyväinen. Jos kuitenkin joskus hinta tuntuu kalliilta, ennakoimattomalta, vääränlaiseen askarteluun ohjaavalta tai muuten vain haluat tietää sen etukäteen, kannattaa kysyä lakitoimitoista jotka tarjoavat kiinteitä hintoja!

Riskitor Oy tarjoaa ”oikean hintaista” palvelua, isoja ja kalliita projekteja – moukaria – silloin kun se on perusteltua ja pientä pajavasaraa silloin kun se on perusteltua.