Yleinen mielikuva on, että juristit laskuttavat ennalta-arvaamattoman määrän tunteja, useimmista toimialoista olennaisesti poikkeavan korkealla tuntihinnalla. Tämä on mahdollista vain siksi, että asiakkaat antavat niin tehdä. Se on helppoa ja varmaa niin kauan kuin asiakkaita riittää. Asiakas kantaa riskin siitä, että a) palvelu on laadukasta, b) se tuotetaan tehokkaasti, c) se on oikein mitoitettu ja d) se kohdistuu oikeisiin asioihin. Minullekin ovat kollegat toki kertoneet, ettei ennalta voi tietää kauanko aikaa toimeksiantoon menee. Totta. Olenkin aina ihmetellyt, miten rakennusliikkeet voivat laskea täsmälleen käytettävän ajan kiinteällä hinnalla myytävien talojen rakentamisesta! Joku voisi lähettää sen excelin minulle – ja muillekin lakimiehille. Jos projekti – joita useimmat lakitoimeksiannot ovat – on hallinnassa, voi hinnoittelu olla kannattavasti muutakin kuin tuntihintoja.
Hintaa tärkeämpi pitäisi olla tehdyn työn arvo. Silloin kun varmistetaan miljoonan euron kaupan onnistumista, kannattaa aikaa, rahaa ja paperia käyttää enemmän kuin sadantuhannen euron kaupan varmistamiseen. Viime kädessä kysymys on siitä, paljonko asiakas on valmis satsaamaan siihen että lakimies auttaa varmistamaan liiketoiminnallisten tavoitteiden toteutumisen kaupassa.
Riskitor Oy tarjoaa lakipalveluita kiinteällä kuukausihinnalla, kiinteillä projektihinnoilla ja tuntihinnoilla. Tärkein ohjenuora on, että panos/tuotto-suhde pitää olla kohdillaan.