Kaikki juridinen tieto on kaikkien saatavilla netissä. Kaikkiin tilanteisiin malliasiakirjat löytyvät google-haulla. Mihin ihmeeseen sitten tarvitaan lakimiehiä kun kuka tahansa voi selvittää minkä tahansa asian googlaamalla?
Käytän tässä eräältä haastattelemaltani yritysjohtajalta lainaamaani ja hiukan eteenpäin kehittämääni jakoa juristien rooleista, joihin liittyy erilaiset lisäarvot:
1) vaihtoehtojen tarjoaja,
2) laki-business-laki -tulkki ja
3) riidanratkaisija.
Ensimmäisessä roolissa puhutaan esimerkiksi yritysrakenteista. Millaisia asioita pitäisi ottaa huomioon, onko olemassa muita vaihtoehtoja ja niin edelleen. Kannattaako kaksi yritystä yhdistää sulautumisella vai esimerkiksi osakekaupan ja sulautumisen yhdistelmällä, miten vaihtoehdot vaikuttavat osapuolten oikeuksiin ja kustannuksiin.
Toisessa roolissa – laki-business-laki-tulkkina – tehdään esimerkiksi sopimuksia, pyritään osapuolten liiketoiminnallisia tavoitteita dokumentoimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Samoin voidaan tulkita erilaisia sääntöjä, voiko näin tehdä, miten asia pitäisi muotoilla, jotta toimitaan sääntöjen mukaan.
Kolmas rooli – riidanratkaisija – on kaikille tuttu, se mitä lakimiehistä ensimmäisenä ajatellaan. Siinäkin merkittävä lisäarvo voi tulla siitä, että vähennetään riitelyä, kun nähdään alusta alkaen todelliset mahdollisuudet, arvioidaan kylmästi kustannuksia, riskejä ja mahdollisuuksia.
Google on oiva tapa etsiä yleistietoa mistä tahansa aiheesta, kuten esimerkiksi yrityskaupoista. Kun on muutaman artikkelin lukenut, joissa ohjeistetaan yrityskauppaan ja sen rakenteeseen, todennäköisesti asiakkaana voi käydä parempaa keskustelua aiheesta ”vaihtoehtojen tarjoaja” -asiantuntijan kanssa – ja ymmärtää onko siitä lisäarvoa vai ei. Sulaa hulluutta on sen sijaan googlata sopimuspohjia joita ei ymmärrä. Laki-business-laki -lakimiehen ammattitaitoon kuuluu ”nähdä” myös mitä paperissa ei lue, eli tuntea asiaan liittyvää lainsäädäntöä jne. Jos kuitenkin päädyt ottamaan käyttöön random -malleja, yleisenä nyrkkisääntönä voi todeta, että sellaiset ehdot kannattaa pyyhkiä pois, joita ei ymmärrä.
Riskitor Oy auttaa yritysjohtajia saavuttamaan liiketoiminnan tavoitteitaan, tarjoamalla vaihtoehtoja, suosituksia ja tulkkausta