Liiketoimintayhtiön toimitilan hankkimiselle omaan omistukseen voi olla monta hyvää syytä. Yhdelle ainoa tapa saada tarkoituksenmukainen toimitila on rakennuttaa se itse, toiselle toimitila on niin keskeinen osa liiketoimintaa, että jatkuvuuden varmistamiseksi se pitää omistaa ja kolmannelle toimitila tuntuu helpolta sijoituskohteelta, kun kerran vuokraa tarvitsee maksaa, on se sama maksaa itselle. Kannattaako sitten toimitila ostaa liiketoimintayhtiöön vai erilliseen yhtiöön? Yrittäjävetoiselle yritykselle vaihtoehtoja on ainakin kolme

  • Liiketoimintayhtiön omaan omistukseen,
  • Samojen omistajien erilliseen, tavalliseen osakeyhtiöön ja
  • Samojen omistajien keskinäiseen kiinteistöyhtiöön.

Tässä muutama huomio asiaan kolmesta usein tarpeellisesta näkökulmasta.

Vaihtoehto Rahoitus Verotus Riskit
Kiinteistö liiketoiminta-yhtiössä Ostaminen voidaan rahoittaa suoraan liiketoiminnan tuotosta tai yhtiön varoista. Kiinteistöä voidaan myöhemmin käyttää vakuutena liiketoiminnan rahoituksessa. Ei erityisiä verohyötyjä omistajille. Toisaalta ei ongelmiakaan. Tarvittaessa alvit pyörii ja kulut ovat suoraan elinkeinotoiminnassa vähennyskelpoisia. Kiinteistö ei ”velattomanakaan” ole turvassa liiketoiminnan vararikossa. Kiinteistön velat rasittavat liiketoimintaa.
Kiinteistö samojen omistajien erillisessä, tavallisessa osakeyhtiössä Kaupan rahoitus vuokrina liiketoimintayhtiöstä. Omarahoitusosuus omistajilta, ei suoraan liiketoimintayhtiöltä. Kiinteistöä ei saisi käyttää liiketoiminnan vakuutena. Ei suoria verohyötyjä omistajille, osingot samalla tavoin kuin liiketoimintayhtiöstä. Kiinteistöyhtiön tuotosta maksetaan veroa, vaikka liiketoiminta olisi tappiollista. Myytävissä kiinteistöyhtiönä, jolloin pienempi varainsiirtovero. Liiketoiminnan vararikossa kiinteistöyhtiö jää omistajille. Liiketoimintayhtiö ei ole vastuussa kiinteistön veloista.
Samojen omistajien erillisessä, keskinäisessä kiinteistöyh-tiössä Kaupan rahoitus omistajilta vastikkeina (liiketoimintayhtiö maksaa vuokran omistajille, jotka taas maksavat kiinteistöyhtiölle vastiketta). Omarahoitusosuus omistajilta, ei suoraan liiketoimintayhtiöltä. Kiinteistöä ei saisi käyttää liiketoiminnan vakuutena, omistajat tosin voisivat antaa kiinteistöyhtiön osakkeet pantiksi. Vuokratuotto omistajille pääomatulona (tämän houkuttavuus tosin laskenut pääomatuloprosentin nousun myötä, nyt 30-32%:ia). Jos kiinteistö arvonlisäverollinen (eli tehdään uusi tai perusparannetaan), myös omistajien hakeuduttava arvonlisäverovelvollisiksi. Tämä aiheuttaa ylimääräistä hallintoa. Myytävissä kiinteistöyhtiönä, jolloin pienempi varainsiirtovero. Liiketoiminnan vararikossa kiinteistöyhtiö jää omistajille. Vuokranantajan vastuut omistajilla henkilökohtaisesti. Liiketoimintayhtiö ei ole vastuussa kiinteistön veloista.

Aina yritysrakenneratkaisuja mietittäessä otetaan huomioon ainakin liiketoiminnan tarpeiden, hallinnon, verotuksen, vastuiden ja riskien sekä esitetyn muutoksen aiheuttamat näkökohdat. Käymällä järjestelmällisesti läpi vaihtoehtoja, löydetään varmuudella juuri käsittelyssä olevaan yritykseen parhaiten sopiva malli.