Yrityskaupassa kauppahinta ei ole ollenkaan niin yksiselitteinen kuin maitokaupoilla. Hyvin useissa kaupoissa aivan täsmällistä euromäärää ei tiedä kukaan kaupan allekirjoitushetkellä. Tärkeimpinä syinä tälle ovat erilaiset velkojen vähentämiseen liittyvät oikaisut ja ehdolliset lisäkauppahinnat. Useampaa tarjousta vertailtaessa ei paremmusjärjestystä löydy pelkkiä lukuja tutkimalla. Miten täytyisi ottaa huomioon, löytääkseen vaihtoehdoista parhaan? Katso ainakin nämä kolme asiaa kuntoon ennen allekirjoitusta.

Velaton kauppahinta

Velkojen vähentäminen yritystoiminnan tuottoarvosta on yhteistä useimmille, älyllisesti rehellisille tavoille määrittää yrityksen arvo. Voidaan puhua esimerkiksi velattomasta arvosta tai nettokassasta. Tapoja toteuttaa asia on monia. Akateemisesti oikeaoppisimmat vähentävät vain niin sanotut korolliset velat, eli tyypillisesti pankkivelat pankkitilien saldosta. (Tästä voit lukea lisää esimerkiksi Balance Consultingin ohjeista.) Osa käytännöllisemmistä ottaa plussapuolelle taseesta kaikki lyhytaikaiset saamiset ja pankkivarat ja miinuspuolelle kaikki velat. Siis yhtä lailla pankkilainat kuin ostovelat tai lomapalkkavelat. Molemmilla tavoilla parannetaan yritysarvolaskelman luotettavuutta. Myyjälle lopputulos on hyvin erilainen riippuen laskentatavasta.

Lisäkauppahinnan perusteet

Lisäkauppahinnalla tarkoitetaan osaa kauppahinnasta, joka maksetaan vuoden tai useamman kuluttua ja sen määrä riippuu liiketoiminnan menestyksestä. Tällä rakenteella ostaja pyrkii yleensä kannustamaan myyjää auttamaan kaupan onnistumisessa ja samalla pienentää riskiä ylihinnasta. Osapuolten eriävät näkemyksestä kauppahinnan suhteen voidaan ”helposti” myös ratkaista lisäkauppahinnoilla. Lisäkauppahintamalleja on lukemattomia. Standardiesimerkkejä on mahdoton antaa. Myyjän pitäisi kaikissa tapauksissa olla erityisen kiinnostunut siitä, uskooko hän, että lisäkauppahinnan edellytykset täyttyy. Ja, mikä on hänen vaikutusvaltansa niiden toteutumiseen.

Aina osansa ottaa verottaja

Kuten vinkissä 34 totesin, verokarhu istahtaa puolihuomaamatta yrityskauppojen neuvottelupöytään. Kaupan rakenne on erittäin merkittävä osa ratkaisua, jolla päätetään paljonko myyjälle jää paperille laitetusta kauppahinnasta käteen. Tarkista! Ettei vain komea tarjous hupene matkalla kassan oikaisun, toivottomien lisäkauppahintojen ja verotuksen mustiin aukkoihin.

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.