Yritysjohdon lomat ovat tunnetusti häilyväisiä. Työt soluttautuvat käytännössä kännykän tai läppärin kautta mökille ja laiturinnokkaan. Toimitusjohtajan, hallituksen jäsenen, osakkaan tai yrittäjän ammattiliitto ei ole varmistanut myöskään teoriassa loma-aikaa, jolloin työtehtävistä ei tarvitse välittää. Toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen roolit määritetään vastuun kautta, mitä pitäisi saada aikaiseksi. Sillä ei ole mitään tekemistä käytettyjen tuntien tai niiden sijoittumisen kanssa. Jos toimitusjohtajaa tarvitaan kesken aurinkoloman, silloin toimitusjohtaja toimii. Toisaalta ei ole olemassa mitään juridista velvoitetta ilmaantua toimistolle tammikuisena maanantaiaamuna. Liiketoiminnan hiljaisempina aikoina kannattaa yritystoimintaan käytetyt ajatukset keskittää isompiin linjoihin. Kun arkiset tulipalot ovat vähemmällä, voi ehkä nähdä enemmän metsää puilta. Tässä vinkissä annan kaikille yritysjohtajille kesälomatehtävän, jonka vastauksena voit löytää oikeudellisen riskienhallinnan kannalta tärkeimmät asiat yrityksessäsi.
Mitä tavoittelen?
Tehtävässä on kaksi osaa. Ensimmäiseksi kannattaa keskittyä positivisiin mahdollisuuksiin. Mitä minä tai yritykseni tavoittelee? Mitä asioita minun pitäisi varmistaa saavuttaakseni tavoitteen? Jos tavoitteenasi on maan innovatiivisimpien, luovien ihmisten valloittama konsulttiyhtiö, jota pidetään maan parhaana työpaikkana, kannattanee varmistaa, että työsopimuskäytännöt ovat sekä reiluja että lainmukaisia. Harva hyväksi äänestetty työpaikka toimii työlainsäädännön vastaisesti. Jos tavoitteenasi on myydä yrityksen tuotetta jälleenmyyjien kautta maailman kaikille mantereille, juridiikasta keskiössä on luonnollisesti jälleenmyyjille tarjottava sopimusmalli. Se ratkaisee yhtä lailla ansaintasi kuin kaupassa otettavat riskit.
Mitä pelkään?
Tehtävän toisessa osassa mietitään negatiivisia riskejä. Mitä pelkään, että menee pieleen? Tai, vaikken nyt aktiivisesti pelkää asiaa, mikä olisi kohtalokasta yritykselle. Varma vinkki on, että lähes joka yrityksen liiketoiminnan keskeisimpiä riskejä on osakkaiden erimielisyydet (kts. vinkki 16). Onko meillä joku keskeinen avainhenkilö, jonka siirtyminen kilpailijalle aiheuttaisi vakavaa haittaa? Silloin ehkä kannattaisi työsopimukseen tarjota sekä keppiä (kuten kilpailukielto) että porkkanaa (kuten vaikka sitouttaminen osakkuudella, josta lisää vinkissä 64).
Aintoisaa heinäkuuta ja hyviä pohdintoja! Vinkkisarja jatkuu taas elokuussa. Silloin on myös hyvä aika aloittaa kesäpohdintojen jämerä toteutus.
Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.