Helppo kysymys. Ei ole. Kenenkään ei ole pakko suostua toimitusjohtajaksi, eikä missään firmassa ole pakko olla toimitusjohtajaa. Miksi ihmeessä melkein joka osakeyhtiöllä on sitten toimitusjohtaja? Vain siksikö, että oletetaan, että sellainen pitää olla? Vai siksi, että joku saa komean tittelin? En tiedä, mutta yhden henkilön nimittämisestä toimitusjohtajaksi on yritykselle aivan selkeää hyötyäkin.

Kuka on toimitusjohtaja?

Toimitusjohtajia voi olla osakeyhtiölain mukaan yksi kerrallaan. Hän on hallituksen toimitusjohtajan tehtävään nimittämä henkilö. Toimitusjohtaja ei ole työsuhteessa, vaan hänen ja yhtiön välistä suhdetta määritetään osakeyhtiölaissa ja toimitusjohtajasopimuksessa. Toimitusjohtaja voi käyttää myös muita titteleitä, mutta kukaan muu kuin hallituksen juuri toimitusjohtajaksi nimittämä henkilö ei voi olla toimitusjohtaja (lisää toimitusjohtajista ja muista johtajista vinkissä 68).

Selkeyttä valtaan ja vastuuseen

Suomalaisessa yrityskäytännössä (ja osakeyhtiölain mukaan) yhden henkilön nimittäminen toimitusjohtajaksi voi selkeyttää vastuita yrityksen sisällä ja edustamista yrityksestä ulospäin. Jos hallitus ei nimitä toimitusjohtajaa, pitää hallituksen itsensä hoitaa toimitusjohtajan tehtävät. Toimitusjohtajan tehtäviä taas ovat juoksevan hallinnon hoitaminen ja liiketoiminnan johtaminen. Ainakin kovin laajalle hallitukselle tällaisten asioiden hajauttaminen voi tehdä hallaa toiminnalle. Toimitusjohtaja voi itsenäisesti tehdä päätöksiä tehtäviinsä kuuluvissa asioissa. Hallitus päättää asioista yhdessä, tarvittaessa äänestellen.

Ulospäin toimitusjohtaja näkyy tahona, jonka puumerkkiin voi luottaa. Toimitusjohtajalla on varmasti oikeus edustaa yhtiötä. Tämän ovat huomanneet myös puhelinyhtiöt, haluavat mieluiten toimitusjohtajan avaamaan kännykkäliittymät!

Mikä on vaihtoehto?

Vaihtoehto toimitusjohtajan nimeämiselle on jonkinlaisen operatiivisen johtajan nimeäminen. Tällaiselle johtajalle voidaan antaa esimerkiksi prokura, joka on yhdenlainen edustusoikeus. Siinä missä toimitusjohtaja voi sekä päättää että edustaa, prokura ei anna oikeutta tehdä päätöksiä itsenäisesti. Toisaalta prokuristi ei voi olla koskaan osakeyhtiölain mukaisessa vastuussa, kuten toimitusjohtaja (vastuista lisää vinkistä 38). Ehkäpä siinä onkin suurin houkutin jättää moinen tehtävä.

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.