Tunnetusti toimitusjohtaja ja/tai hallituksen jäsen voivat joutua maksamaan omasta pussistaan yritystoiminnassa aiheutettuja rahallisia menetyksiä. Perusasioita – mitä, missä, milloin – voi lukea aiemmista vinkeistä (aihetta käsittelevät muun muassa vinkit nrot 31 ja 38). Niille, jotka haluavat todella ymmärtää, suosittelen aihetta käsittelevää kurssia (seuraava allekirjoittaneen pitämä, johon vielä pääsee, on marraskuussa. Ilmoittautumiset täältä). Tietyt asiat toistuvat, kun aihetta tarpeeksi jauhaa. Ja, useat osakeyhtiölain mukaisen vastuun tilanteet olisi tunnistettavissa yrityksen taseesta. Tässä vinkissä tiivistyksenä kolme lukua taseesta, jotka kannattaa kaikkien tarkistaa.

Oma pääoma

Onko oma pääoma miinusmerkkinen? Tätä on jo tylsä toistella, mutta oman pääoman negatiivisuus on yksi helpoimmista tavoista päätyä vahingonkorvausvastuuseen. Yksi tarina aiheesta tarjolla vinkissä 58. Otammehan tämän luvun vakavasti, otammehan.

Myyntisaamiset

Useimmissa liiketoiminnoissa tuotetaan palvelu tai toimitetaan tuote ennen laskun esittämistä. Myyntisaamiset ovat taseessa helposti iso erä. Sen lisäksi asiakkailta maksun saaminen joka yritykselle elintärkeää. Siksi on anteeksiantamatonta, jos laskuja ei peritä. Toimitusjohtaja ilman muuta laiminlyö tehtäviään, jos hän ei huolehdi, että myyntisaamisia peritään säännönmukaisesti. Normaalimaksuaikaa paljon vanhemmat myyntisaamiset ovat selvä punainen lippu. Tarkemmin myyntisaamisiin liittyvistä koukuista voit lukea vinkistä 47.

Pitkäaikaiset saamiset

Kenelle on lainattu rahaa? Ja, millä perusteella/kenen intresseissä? Saadaanko tuottoa vai onko saaminen sittenkin vain jo kerran hukattua rahaa. Taseessa olevat saamiset, voivat olla vaarallisia kahta kautta. Ensinnäkin, jos saamisilla ei oikeasti ole arvoa, voivat ne vääristää tasetta kirjanpitorikoksen arvoisesti tai keinotekoisesti pitää oman pääoman positiivisena (palaa kohtaan oma pääoma!). Saamisilla ei ole oikeasti arvoa, jos rahat saanut taho ei pysty maksamaan takaisin. Näin on esimerkiksi silloin kun saaminen on varattomalta sisaryhtiöltä.

Toiseksi, itse lainan takaisinmaksun epäonnistuminen on jo ongelma, jos laina annettiin ilman liiketaloudellista perustetta. Erona näillä vaihtoehdoilla on, että kirjanpitorikosta tutkii poliisi, oman pääoman negatiivisuudesta ovat kiinnostuneita tavarantoimittajat ja rahoituslaitokset ja lainan antamisen perusteista oman yrityksen konkurssipesän hoitaja – jos niin heikosti sattuu käymään. Ja, jotta ei käy heikosti, lue vielä vinkistä 41 miten rahan lainaaminen toiselle yhtiölle pitää hoitaa.