Sopimuksia on kahdenlaisia. Ensinnäkin niitä, jotka ovat määräaikaisena voimassa ennalta sovittuun ajankohtaan saakka. Toiseksi niitä, jotka ovat voimassa toistaiseksi, eli kunnes ne irtisanotaan. Yleisperiaate on, että määräaikaisia lukuun ottamatta kaikki sopimukset voi irtisanoa. Jos osapuolet eivät ole sopineet irtisanomisajasta, sopimuksesta eroon halutessaan pitää vain ”keksiä” sopiva irtisanomisaika. Keksimiseen avuksi löytyy kirjastollinen oikeustieteellistä kirjallisuutta. Tämä kaikki on totta, mutta ei useimmiten päde osakassopimukseen. Kauanko osakassopimus on sitten voimassa?

Kunnes toisin sovitaan

Tietenkin on mahdollista tehdä osakassopimus määräajaksi. Yhtä lailla on mahdollista sopia, että siitä voi irtautua sopivalla irtisanomisajalla. Silti, lähes kaikissa tapauksissa kumpikin on huono idea. Osakassopimus tehdään nimenomaan hyvän sään aikaan, siltä varalta, että jostain syystä kaikki eivät olekaan yhtä mieltä (vinkistä 16 voit kerrata miksi osakassopimus pitää tehdä).

Osakassopimukset tehdään ”ikuisiksi”. Useimmiten – kuten viisasta on – sovitaan, että sopimusta voi muuttaa vain osapuolten uudella sopimuksella. Kun uutta sopimusta ei tehdä, pysyy osakassopimus voimassa vaikka 50 vuotta. (Edellyttäen toki, että kohdeyhtiö ja sen osakkaat ovat edellen olemassa.)

Osakkuudesta irtautuminen

Osakassopimus suojaa osakkaita luomalla pelisäännöt, joilla erimielisyystilanteet ratkaistaan. Viime kädessä se ratkaisee, miten osakkaat pääsevät eroon yhteisomistuksesta. Sen sijaan, että osakassopimuksen voi irtisanoa, hyvä osakassopimus tarjoaa tavan päättää itse osakkuus. Näin ollen, osakassopimus on voimassa ”kunnes osakekauppa meidät erottaa”. Sitä kannattaa hetki miettiä ennen kuin allekirjoittaa.

Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at) riskitor.fi / 050 3484824.