Kirjoitan tätä kotimatkalla Finnish Legal Tech Forumin ensimmäisestä tilaisuudesta. Yhdistys kokoaa yhteen juridiikkaan liittyvästä tekniikasta kiinnostuneita. Tekniikan tuomat mahdollisuudet ovat aivan huikeita juridiikan hyödyntämisen helpottamisessa. Useimmat todella merkittävät ratkaisut ovat vielä kehitysasteella, mutta hyödyllisiä sovelluksia on jo toki jo olemassa.

Tänä päivänä tarjolla olevista ratkaisuista nostan kolme tyyppiä:

  1. Digitaaliset lakimiehen ja asiakkaan yhteiset työtilat, joissa voidaan rakentaa yrityksen laki/veroasioiden kokonaisuutta toimeksianto toimeksiannolla. Tällaisia on käytössä jo useammalla palveluntarjoajalla Riskitor Oy mukaan luettuna. Neuvot ja asiakirjat eivät enää saisi hukkua sähköpostiin vaan tallentua järjestelmällisesti yrityksen kokonaiskuvaa rakentamaan.
  2. Sähköiset allekirjoitukset. Paperien lähettelyn sijaan asiakirjojen allekirjoituksen voi yhtä pitävästi hoitaa sähköisesti. Palveluntarjoajia ovat muun muassa HelloSign, joka linkittyy vahvasti Googlen tuotteisiin sekä Signom, joka muun muassa tarkistaa kaupparekisteritiedoista allekirjoittajan edustusoikeuden (sopii siis vain tilateisiin, jossa ostaja on tyypillisesti toimitusjohtaja).
  3. Sopimukset vain sähköisesti. Sähköisistä allekirjoituksista seuraava askel on OneFlow:n kaltaiset sopimustuotteet, joilla koko sopimusprosessi hoidetaan sähköisesti. Aika kätevää esimerkiksi kansainvälistä kauppaa ajatellen. Kenenkään ei tarvitse lähetellä papereita tai matkustaa allekirjoittamaan. Kaikki muutokset netissä ja sitovat allekirjoitukset perään.

Vielä syyskuun 2016 aikana valmistuu Riskitorin omaa tuotantoa oleva prototyyppi ohjelmistosta, joka lyhentää B2B-palveluiden tarjous/sopimusprojektin muutamaan klikkaukseen ja tuottaa samalla muun muassa reaaliaikaisia kassavirtaennusteita. Tätä joudutaan vielä odottamaan, mutta nyt kannattaa jo ruveta katsomaan voisiko esimerkiksi sopimuksiin liittyviä prosesseja helpottaa tekniikalla.