Myyntisaamiset ovat taseen toivorikkaimpia eriä. Homma on hoidettu, lasku lähetetty ja enää vain odotellaan, että asiakas maksaa rahat tilille. Hyvä tilanne. Epäilemättä tarkkana kannattaa silti olla niiden kehityksen kanssa. Siihen on montakin hyvää syytä.
Talousammattilaisilta kannattaa kysyä siitä, kuinka myyntisaamiset ovat turhaa asiakkaiden rahoittamista tai, että olisi edullisempaa jättää kauppa tekemättä kuin kärsiä luottotappioista. Talouden lisäksi myyntisaamisilla on selviä linkkejä jurdiikkaan.
Toimitusjohtaja vastuuseen
Juridiikan kannalta julminta osastoa edustaa mahdollisuus, että myyntisaamiset päätyvät toimitusjohtajan henkilökohtaisista varoista maksettaviksi. Henkilökohtaisen vastuun edellytykset ovat rikkomus, rahallinen menetys ja näiden välinen syy-yhteys. Toimitusjohtajan kukkarolle voidaan siis käydä, jos myyntisaamiset jätetään oman onnensa nojaan (=toimitusjohtajan velvollisuuksien laiminlyönti), asiakas jättää maksamatta ja syystä tai toisesta laskua ei saada perittyä (=rahassa mitattava menetys) ja myyntisaamisten valvonnalla olisi voitu välttää yhtiön kärsimä tappio (=syy-yhteys). Jokaisella yrityksellä pitäisi siis olla käytäntö myyntisaamisten seuraamiseen.
Myyntisaamiset ovat usein taseessa niin suuri erä, että niistä on hallituksenkin syytä olla kiinnostunut. Hallitus voi puuttua siihen, otetaanko liian suuria riskejä. Toimenpiteinä kannustus toimitusjohtajalle huolehtia seurannasta ja ehkä vaikuttaa myyntisaamisten määrään.
Asiakassopimuksilla vaikutetaan
Myyntisaamiset perustuvat asiakassopimuksiin, joten samoilla sopimuksilla voi niihin vaikuttaa (Samaa kokonaisuutta on asiakassopimusten ja kassan välinen yhteys, josta enemmän vinkissä 19). Kuinka suurissa erissä, missä vaiheessa toimitusta ja kuinka pitkillä maksuajoilla palvelut tai tuotteet sovitaan laskutettaviksi? Siinä sopimusehdot, jotka ratkaisevat myyntisaamisten ”suhteellisen” määrän. Absoluuttisen määrään toki ratkaisee lähetettyjen laskujen, eli viimekädessä tehdyn myynnin määrä. Edelleen, useimmiten iloisia asioita!
Kommentoi, kysy lisää, pyydä neuvoa: jaakko.ranta (at ) riskitor.fi / 050 3484824.